Dansk Design og Janteloven Går Hånd i Hånd

Hvad har dansk design og Janteloven med hinanden at gøre? De to ting hænger faktisk langt mere sammen, end de fleste mennesker går og tror. Du skal dog huske på, at begge dele er en slags produkt af dansk kultur. Janteloven er en sjov, men overraskende sand, beskrivelse af dansk kultur. Den stiller skarpt på den uskrevne sociale kontrakt, der er imellem os danskere. Danskere er ikke meget for pral, og de griner af dig, hvis du fører dig frem som var du noget særligt. Her i Danmark er vi alle lige, og du skal ikke tro, at du er noget specielt. Det lyder måske hårdt, men vi ser det faktisk spille ud på ganske fornuftig vis, rundt omkring i det danske land. Det er med al sandsynlighed et rigtigt godt fundament for en velfærdsstat, hvor man ønsker, at alle skal være lige. At påstå man er bedre end andre, er jo i direkte kontrast med en forståelse af verden, hvor alle er lige. Så Janteloven er ganske central i det danske syn på verden, og er tydeligt afspejlet i de generelle danske værdier.

Dansk design er på samme måde en manifestation af den danske kultur og de dertilhørende værdier. Hvis det ikke var tilfældet, så ville vi jo ikke kunne kalde det for ”Dansk” design. Design der ikke tager udgangspunkt i danske værdier er jo bare design. Det der gør design ”Dansk” er jo lige præcis, at dets udformning er inspireret af et dansk værdisæt og verdenssyn.

Det betyder i praksis, at dansk design og janteloven går hånd i hånd. Du kan ikke have dansk design uden, at Janteloven på en eller anden vis, afspejles i designet.

Det er eksempelvis ganske tydeligt, hvis vi kigger på designprodukter fra vipp. Produkterne fra Vipp følger Janteloven til punkt og prikke. De forsøger ikke, at gøre et produkt til mere end det er. Alle deres designs er minimalistiske, og de praktiske aspekter er i fokus. En toiletbørste fra Vipp er ikke fyldt med moderne teknologi der kan tale med din smartphone, eller lyse toilettet op med en LED i mørket. Den er bare en toiletbørste, i et simpelt og elegant design. Hvis en design-idé går ud over funktionaliteten, så dropper Vipp den med det samme: det går imod værdisættet.

Det er særligt tydeligt i designet af pedalspandende fra Vipp, at form og funktion ikke behøver at komme i karambolage med hinanden. En skraldespand kan sagtens designes på en måde, der er både funktionel og elegant, uden at det ene går på kompromis med det andet. Det er ikke let at designe produkter på den måde, men det er okay. Vipp har udvist en villighed til at påtage sig denne svære opgave, og de har gang på gang vist, at de løfter den til UG.