De Bedste Forretningsfolk Spiller Spil i Fritiden

Danmark huser rigtigt mange mennesker, der har en skarp forståelse for forretning. Hvert eneste år dukker der en masse nye virksomheder op i det danske land, mange af dem etableret af unge mennesker med iværksætter-drømme. Nogle af dem formår at slå igennem og gøre deres idé til en million-forretning. De fleste små virksomheder ender dog med at lukke ned, og mange af dem formår slet ikke at lave et overskud. Det er altid interessant at kigge på, hvad der gør, at én virksomhed trives mens en anden slet ikke formår at etablere sig på markedet.

Som med alt ander her i livet, så er der selvfølgeligt rigtigt mange faktorer involveret. Det hjælper heller ikke på tingene, at en af de store faktorer er held. Selv den skarpeste forretningsperson kan være uheldig, mens en ambitiøs person uden de rette forudsætninger kan være heldig at ramme jackpotten. Men det er okay: den slags støj i datakilderne er til at leve med. Vi må bare så på, om der er nogle faktorer der i gennemsnit øger en virksomheds chance for succes.

Gør man det, så dukker der en masse ting op, som måske ikke er så overraskende. Det viser sig at de fleste succesfulde virksomheder ledes af en person, der har en længere videregående uddannelse og 3-4 års erhvervserfaring. Vedkommende har typisk en forretningspartner som har evner, der komplimenterer den anden person. Virksomheden starter typisk med et relativt stort indskud af penge, enten fra dem der etablerer virksomheden, eller tidlige investorer. Det frustrerende ved disse faktorer er, at der ikke er meget man kan gøre som ambitiøs entreprenør, hvis man ikke selv passer på den beskrivelse.

Der er dog én faktor, som jeg finder særligt interessant. Rigtigt mange af de bedste forretningsfolk viser sig at have en hobby, der typisk ikke forbindes med høj produktivitet. De spiller nemlig backgammon og andre strategi-spil i deres fritid. Det er så udbredt et fænomen, at det virker meget usandsynligt, at det er en ren tilfældighed.

Det virker derimod som om, at strategisk tænkning er essentielt for at drive en succesfuld forretning. Som med alle andre evner, så bliver man bedre til at tænke strategisk ved at øve sig i at være strategisk. Den bedste måde at øve sig i strategisk tænkning er spil, hvor nøje udtænkt strategi er den eneste måde man kan vinde på. Man kan altså se backgammon og lignende spil som en form for aktiv træning i at drive en succesfuld forretning.

Ikke alene er denne faktor overraskende: den er også noget, som man selv kan tage til sig! Alle kan begynde at spille spil i deres fritid, og dermed øge deres egne evner til at tænke strategi ind i deres virksomhed og liv.