Sådan Vælger du et Filter til Din Havedam

Der er få ting der pynter en have mere, end en havedam. Det er en rigtig god måde, at bringe mere liv og sjæl ind i ens have. Uanset hvor mange blomster man har til at gro, så kan en have godt komme til at virke lidt kunstig og livløs. Det hele er så opstillet: den ensformige grønne græsplæne, og de nøje placerede blomster i bedene. Alle planterne er selvfølgeligt noget, vi kan kalde for ”natur”. Men mange haver føles ikke naturlige. De føles som noget kunstigt og menneskeskabt: som om en voksen person har leget Lego med naturens bestanddele. En havedam vender dog op og ned på det hele. Den bringer naturen ind i haven, og gør den til det centrale.

Det handler om, at en havedam har en følelse af den utæmmelige natur. Du designer selvfølgeligt din havedam til en vis grad, men den vil aldrig komme til at se ud 100% som du havde forestillet dig. Vand har sin egen vilje, og dammens udformning vil derfor ændre sig med tiden. En havedam er samtidig et centrum for liv, der som bekendt også udfolder sig, helt som det har lyst til. Som haveejer har du selvfølgeligt noget at skulle have sagt: men det er en løbende proces. Haven bliver nu udtryk for et samarbejde imellem dig og naturen, frem for noget du har tvunget ind i et robust system.

Der er dog grænser for, hvor vild din dam skal være. Der er nødt til at være en god balance her. Havedammen skal bringe lidt af naturens skønne kaos ind i haven, men kaos skal ikke tage over. En havedam kræver omhug og vedligeholdelse: ellers går det helt galt. Det behøver ikke at være tidskrævende eller besværligt. Det vigtigste er, at du planlægger tingene ordentligt fra starten af.

En af de vigtigste ting med din havedam er, at du har et godt filter til den. Vandet i din havedam er stillestående, da det ikke er forbundet til andre vandløb. Uden et filter ville havedammen altså hurtigt fyldes med alger og andet. På sigt ville det føre til en overgroet havedam der lugter ganske modbydeligt. Det er heldigvis ganske enkelt at sætte et filter op. Men hvilket filter?

Der findes mange forskellige filtre på markedet, og det er vigtigt, at du vælger et filter der er godt nok. Jo større din havedam er, jo kraftigere et filter skal du bruge. Hvis dit filter ikke er effektivt nok, så vil havedammen stadig gro til. Det vil blot tage længere tid.

Filtre til havedamme er altid markeret med, hvor mange liter vand de kan rense. Hvis du har en havedam på 10.000 liter, så skal du altså som minimum have et filter, der kan håndtere den mængde vand. Du skal dog være opmærksom på, at liter-tallet dækker over hvor meget filteret kan klare når havedammen ikke har fisk. Hvis du har fisk i din havedam, så skal dit vandfilter arbejde dobbelt så hårdt. Filteret vil altså kun kunne klare at rense 5.000 liter hvis du har fisk. Hvis det er koi karper du har til at svømme rundt i din havedam, så kan filteret kun klare godt en fjerdedel af det, filteret er opgivet til. Står der, at filteret kan klare 10.000 liter, så kan det altså kun håndtere en havedam med Koi Fisk på 2.500 liter.