Langt de fleste stuer her i landet har vægge, der er helt glatte og jævne. Det har længe været det mest udbredte look, og det er noget folk arbejder hårdt for at opnå. En væg bliver nemlig ikke helt glat, hvis man ikke går meget systematisk og forsigtigt til værks. Hvis man bare begynder at male, uden at forberede væggen først, så vil resultatet ikke blive jævnt og glat. Snavs og støv på væggen vil nemlig gøre, at malingen ikke lægger sig på samme måde alle steder. Der er desuden ofte små ujævnheder på en væg, der ligeledes gør, at mængden af maling ikke vil være helt den samme alle steder. For at få en flot og glat væg er man altså nødt til først at rengøre væggen, og derefter give den en god omgang forankringsgrunder, der udjævner overfladen. En jævn glat væg er altså ikke noget man får ud af dovenskab: det er et aktivt valg, der kræver noget arbejde. Det har dog været moderne så længe, at de fleste ikke engang tænker over processen. De tager det bare som en selvfølge, at man skal lave noget forarbejde, før man maler.
Men hvad hvis man ikke er til helt glatte vægge? Kreative sjæle rundt i hele landet er begyndt at udfordre tendensen med glatte vægge i stuerne. Det kan faktisk knap nok kaldes for moderne længere, da ingen lægger mærke til det. Hvornår har du sidst fået komplimenter for, hvor jævne dine vægge er? Det er så almindeligt, at det ikke skiller sig ud – hverken positivt eller negativt. Hvis man gerne vil have nogle rigtigt flotte og spændende vægge, så er man altså nødt til at gå imod strømmen. Man er nødt til at prøve noget nyt, og bryde med forventningerne.
Det kan man med fordel gøre ved at male stuen med jotun kalkmaling. Der findes kalkmaling i et væld af farver, så man er ikke rigtigt begrænset på den front. Forskellen ligger derimod i, at kalkmaling helt naturligt skaber en ujævn overflade, der meget tydeligt ikke er glat. Den giver derimod et rustikt look, som mange finder virkeligt tiltalende.
Når man træder ind i en stue, der er blevet malet med kalkmaling, så opdager man det med det samme. Ens øjne drages naturligt mod væggen, og dens spændende skygger. Det skiller sig ud, men ikke på en måde, der skaber ubehag. Man har i stedet en følelse af nysgerrighed: der er noget nyt og anderledes her, som er visuelt tiltrækkende. Hvis du er træt af de glatte vægge i stuen, og vælger at give dem et nyt look med kalkmaling, så skal du være klar på, at der vil komme mange komplimenter din vej. Folk lægger nemlig mærke til det, når væggene ikke er glatte.
Hvis du planlægger maling udendørs, er det vigtigt at vælge den rette type udendørs maling, der kan modstå vejrforhold som regn og sollys. Udendørsmaling er specielt formuleret til at klare de skiftende klimaer og sikre, at farven bevares, samtidig med at væggen beskyttes mod fugt og skader. Dette skridt er essentielt for at opnå et holdbart og æstetisk tilfredsstillende resultat, der kan modstå tidens tand uden at kræve hyppig vedligeholdelse eller genmaling.